(ή αλλιώς: Mικρό μου πόνυ, ο κόσμος τελειώνει)

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Κολλημένοι με τις κακές μας συνήθειες....

«Ακριβά» πληρώνουν τις κακές τους συνήθειες οι Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν ανθυγιεινά και σε αρκετές περιπτώσεις ριψοκίνδυνα!

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, αλλά και το γεγονός πως αποφεύγουν να κάνουν τσεκάπ κάθε χρόνο είναι οι λόγοι, όπως τονίζουν οι ειδικοί, που η χώρα μας κατρακύλησε στην 11η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής!

«Αγκάθι» στην υγεία των Ελλήνων φαίνεται πως είναι και τα κυκλοφορικά νοσήματα (όπως η καρδιοπάθεια και οι παθήσεις των εγκεφαλικών αγγείων), αφού οι Έλληνες επιμένουν να τρέφονται με σουβλάκια, πίτσες και τηγανητές πατάτες, ενώ παράλληλα μένουν επί ώρες καθηλωμένοι στο καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Επιπλέον, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει σταθερή τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει πως η πρόληψη είναι άγνωστη για την πλειονότητα των πολιτών! Και ενώ διαπιστώθηκε μια ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με το 2006, παρ΄ όλα αυτά τις ημέρες των εορτών οι πολίτες... ξέχασαν τους καλούς τους τρόπους, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες! Είναι ενδεικτικό πως η Τροχαία Αττικής έκοψε μέσα σε δύο 24ωρα 149 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένας στους έντεκα οδηγούς συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος!


1 ΑΛΚΟΟΛ


60% των Ελλήνων ηλικίας από 15 έως 30 ετών δηλώνουν ότι μέθυσαν τον τελευταίο μήνα

ΤΟ «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ»
φαίνεται πως είναι από τις δημοφιλέστερες ευχές που ανταλλάσσουν οι Έλληνες καθώς, όπως προκύπτει από πρόσφατες μελέτες, τσουγκρίζουν συχνά πυκνά τα ποτήρια τους. Και παρ΄ όλο που σε ποσοστό 64,9% παραδέχονται πως θεωρούν επικίνδυνη την κατανάλωση οινοπνευματωδών, κάθε άλλο παρά νιώθουν έτοιμοι να τα... κόψουν. Ειδικότερα, ένας στους τρεις δηλώνει πως πίνει τουλάχιστον ένα... ποτηράκι στο σπίτι (31,9%) ή όταν επισκέπτεται κάποιο φιλικό σπίτι (5,5%), συνήθεια που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και οι γυναίκες (42,3% και 33,6% αντίστοιχα)! Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός πως η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για μπίρες, ούζο και κρασί είναι 12,39 ευρώ! Επιρρεπείς στο αλκοόλ όμως είναι και οι νέοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ). Ειδικότερα το Σαββατοκύριακο διασκεδάζουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στα μπαρ και τα κλαμπ. Το αποτέλεσμα είναι πως το 65,5% γυναικών και ανδρών ηλικίας από 15 έως 30 ετών κάνουν χρήση αλκοόλ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που το παρακάνουν: έξι στους δέκα λένε πως μέθυσαν τον τελευταίο μήνα.


2 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ



50% δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφτεί τον γιατρό τους για πάνω από έναν χρόνο

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τις προληπτικές εξετάσεις, παρ΄ όλο που είναι επιρρεπείς στις βλαβερές για την υγεία τους συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως πέντε στους δέκα δηλώνουν πως έχουν να επισκεφθούν τον οικογενειακό γιατρό και τον οδοντίατρό τους από τα τέλη του 2006 (!), ενώ περίπου τρεις στους δέκα παραδέχονται πως δεν έχουν μετρήσει ποτέ τη χοληστερόλη τους.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως επτά στις δέκα γυναίκες σε περιεμμηνοπαυσιακή ηλικία δεν έχει κάνει ούτε μία φορά εξέταση μέτρησης της οστικής μάζας, ενώ μόλις το 12,6% έχει υποβληθεί σε μαστογραφία. Οι Ελληνίδες ξεχνούν ακόμη και το τεστ Παπ, αψηφώντας τη συμβουλή των γυναικολόγων, οι οποίοι τονίζουν πως το συγκεκριμένο τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο: μόνο το 26,9% ακολουθεί κατά γράμμα τη συμβουλή του γιατρού τους.
Ούτε οι άνδρες όμως πάνε... πίσω σε ό,τι αφορά την άγνοια για τις προληπτικές εξετάσεις: μόνο το 31% των ανδρών ηλικίας 45-54 ετών και οι μισοί 65άρηδες και κάτι, έχουν υποβληθεί σε εξέταση ΡsΑ (για τον καρκίνο του προστάτη).


3 ΟΔΗΓΗΣΗ


100 χιλιάδεςΈλληνες έχουν χάσει τη ζωή σε αυτοκινητικά δυστυχήματα τα τελευταία 50 χρόνια

«Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ απολαυστικό, συνήθως οι Έλληνες έχουμε την τάση να το μετατρέπουμε σε καταστροφικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο γνωστός οδηγός αγώνων Ιαβέρης (Τάσος Μαρκουίζος). Όπως σημειώνει, το μεγάλο πρόβλημα είναι η άγνοια της... άγνοιας, καθώς οι οδηγοί στην Ελλάδα νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα.
Τα τελευταία 50 χρόνια όμως, 100.000 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους, 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί μόνιμες αναπηρίες, ενώ 2.000.000 έχουν τραυματιστεί ελαφρά. «Όλα ξεκινούν από την παιδεία που παίρνουμε στο σπίτι. Η συνέχεια πρέπει να δίνεται στο σχολείο και τα ειδικά προγράμματα, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την ενημέρωση, ενώ έπειτα από την εκπαίδευση των αστυνομικών οι παραβάτες του ΚΟΚ πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά». Άσχημη εντύπωση, σύμφωνα με τον γνωστό οδηγό, παίζουν και τα πρότυπα που υιοθετούν οι νέοι μέσα από τη συμπεριφορά των δημοσίων προσώπων. «Δεν μπορεί ένας υπουργός ή ένας καλλιτέχνης να κυκλοφορεί χωρίς κράνος ή ζώνη», καταλήγει.


4 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

20% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καταλήγει στην ανακύκλωση

ΟΥΡΑΓΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ οι Έλληνες στην ανακύκλωση: την ώρα που ο μέσος όρος για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη φθάνει το 33% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, στην Ελλάδα σήμερα μετά βίας ανακυκλώνεται το 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Αυτό που χρειάζεται για να ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις είναι η ενημέρωση από την Πολιτεία και η θέσπιση μέτρων που θα ευνοούν την ανακύκλωση», λέει ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Ειδικά για την ανακύκλωση συσκευασιών, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2006 έφθασε το 50%, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται και εδώ στις τελευταίες θέσεις με μόλις το 35%. Όπως σημειώνει ο κ. Κυρκίτσος, «πρέπει να συνδεθούν τα δημοτικά τέλη με την ανακύκλωση και όποιος ανακυκλώνει περισσότερο να πληρώνει λιγότερο».
Παράλληλα, σημειώνει πως ο πολίτης δεν έχει πειστεί και δεν έχει ενημερωθεί κατάλληλα για τα οφέλη της ανακύκλωσης, ενώ πρέπει να αλλάξει η λογική της εύκολης λύσης που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια.


5 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


12% γυμνάζονται συστηματικά, ενώ το 55% των εργαζομένων ασκείται ελάχιστα ή καθόλου

«Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ συνεχίζει να αποτελεί μόδα και όχι συνειδητοποιημένη επιλογή στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους πρώτους με «αρνητικό» πρόσημο.
Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης, αυτοί που γυμνάζονται ανέρχονται μόλις στο 12%. Οι περισσότεροι αποφασίζουν κάποια στιγμή να γραφτούν σε γυμναστήριο, αλλά οι πιο πολλοί καταλήγουν να πηγαίνουν σπανίως ή απλώς να το παρατήσουν. «Είναι θέμα παιδείας. Μαθαίνουμε να μην κάνουμε γυμναστική ήδη από το σχολείο». Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι μαθήτριες Ελισάβετ και Κατερίνα Βασιλείου: «Δεν μας αρέσει η γυμναστική, δεν κάνουμε ούτε καν στο σχολείο, γιατί να πάμε γυμναστήριο;».
Σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας βρέθηκε ότι το 55% των εργαζομένων στην Ελλάδα ασκείται ελάχιστα ή καθόλου. Το ανώτερο που γυμνάζεται η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν 100 λεπτά την εβδομάδα.


6 ΚΑΠΝΙΣΜΑ




44% των Ελλήνων είναι συστηματικοί καπνιστές

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΕΙΝΑΙ
οι Έλληνες στο κάπνισμα, όπως καταγράφουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, καθώς καπνίζουν σε ποσοστό 44%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 25%. «Ξέρω ότι είναι επικίνδυνο, ανησυχώ, αλλά τι να κάνουμε; Είμαι 30 χρόνια καπνιστής και δεν το κόβω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Σοφός, καταγράφοντας έτσι τη γενικότερη στάση των πολιτών, απέναντι στις βλαβερές συνήθειες.
Η νοοτροπία των Ελλήνων παραμένει σταθερή και τα μέτρα που επιβλήθηκαν από το 2002 δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού δεν εφαρμόζονται. Ο κ. Γιώργος Χρυσανθόπουλος, πρόεδρος του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Ελλάδος, επισημαίνει ότι «σε τράπεζες και Εφορίες οι υπάλληλοι καπνίζουν. Ακόμη και στο ΙΚΑ οι γιατροί ανάβουν τσιγάρο». Όσο για τα πρόστιμα είναι χαμηλά και δεν επιβάλλονται. Ούτε οι χώροι καπνιστών και μη σε εστιατόρια και καφετέριες υπάρχουν, «υποτίθεται ότι 50% των τραπεζιών πρέπει να είναι για μη καπνιστές. Όμως διατίθεται 5%-10%» υποστηρίζει.
Πάντως οι Έλληνες, αν και δεν κόβουν το τσιγάρο, υποστηρίζουν τα αντικαπνιστικά μέτρα. Επτά στους δέκα στο Ευρωβαρόμετρο παραδέχονται πως το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί πλήρως σε εστιατόρια και εργασιακούς χώρους, ενώ τουλάχιστον οι μισοί επικροτούν την επέκταση του μέτρου στα νυχτερινά κέντρα.


7 Ι.Χ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΟ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ


17% των Αθηναίων δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα μαζικής μεταφοράς

ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ...
με το αυτοκίνητό τους είναι οι περισσότεροι Αθηναίοι, καθώς μόνο το 31% χρησιμοποιεί καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, 21% τα χρησιμοποιεί 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το 17% δεν τα χρησιμοποιεί καθόλου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ). Έτσι, το μποτιλιάρισμα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο Λεκανοπέδιο, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια Ι.Χ., πολλά από τα οποία έχουν μόνο έναν επιβάτη. «Το υπάρχον δίκτυο δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, ενώ η πληροφόρηση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ελλιπής και η αξιοπιστία ελάχιστη», λέει ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος. Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο, αυτό που επιβάλλεται είναι ο ενιαίος σχεδιασμός για τις μεταφορές και μια πολιτική που θα αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ., δίνοντας όμως παράλληλα σαφείς εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς με δημόσια μέσα.


8 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


3-4 ώρες κάθε μέρα αφιερώνουν κατά μέσο όρο στην τηλεόραση

Ο ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ που αφιερώνει ο Έλληνας για τηλεόραση είναι 3 έως 4 ώρες ημερησίως, ενώ 3 στους 4 διαθέτουν παραπάνω από δύο τηλεοπτικούς δέκτες στο σπίτι τους. Σύμφωνα με την κ. Τέσσα Δουλκέρη, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο ΑΠΘ: «Είμαστε λάτρεις της τηλεόρασης. Έχουμε από τα πιο υψηλά ποσοστά τηλεθέασης στη ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι κατακρίνουμε συνεχώς την ποιότητα των προγραμμάτων». Οι πιο φανατικοί τηλεθεατές είναι κυρίως γυναίκες άνω των 55, απόφοιτες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Κάθε χρόνο σταδιακά αυξάνονται τόσο ο χρόνος τηλεθέασης όσο και ο αριθμός των τηλεθεατών, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται, όπως σημειώνει. Ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά αποδεικνύονται φανατικοί τηλεθεατές και μάλιστα προγραμμάτων για ενηλίκους. «Η τηλεόραση αντικαθιστά την προσωπική επαφή και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπλέον δεν είναι μικρό το ποσοστό, ιδιαίτερα των ανδρών, που προτιμάει να παρακολουθεί τηλεόραση παρά να συζητάει με την οικογένειά του. Είναι πια συνήθεια η τηλεόραση να μένει ανοιχτή ακόμη και όταν δεχόμαστε κόσμο στο σπίτι για επίσκεψη», επισημαίνει η κ. Δουλκέρη.


9 ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ


50% χρησιμοποιούν ευκαιριακά ή καθόλου προφυλακτικό

ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ
: αυτή είναι η απάντηση που δίνουν πέντε στους δέκα Έλληνες σχετικά με το εάν και πόσο συχνά χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, νιώθουν σίγουροι πως δεν θα κολλήσουν ΑΙds.
Παρ΄ όλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ούτε όμως και οι γυναίκες απαιτούν από τους ερωτικούς συντρόφους τους να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προφυλαχθούν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Αντίθετα αυτό που τις ενδιαφέρει στην πλειονότητά τους είναι να μη μείνουν έγκυες, γι΄ αυτό και προτιμούν τη διακοπτόμενη συνουσία, τα αντισυλληπτικά ή το χάπι της επόμενης ημέρας. Όπως όμως επισημαίνουν τόσο οι γυναικολόγοι όσο και οι λοιμωξιολόγοι κανένα από τα παραπάνω μέτρα προφύλαξης δεν τις προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες. Το αποτέλεσμα είναι πως, εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων ΑΙds, έχουν επίσης αυξηθεί και τα περιστατικά σύφιλης: είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα έφθασαν τα 280, ενώ πριν από το 2000 δεν ξεπερνούσαν τα 10!


10 ΔΙΑΤΡΟΦΗ


90% των Ελλήνων τρώνε κρέας κάθε μέρα

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ
για την πλειονότητα των πολιτών η μεσογειακή διατροφή: ένας στους δύο πιστεύει πως το ελαιόλαδο δεν έχει θέση στο... μεσογειακό τραπέζι, επτά στους δέκα υποστηρίζουν πως τα ψάρια δεν συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη διατροφή, ενώ τα όσπρια έχουν ξεχαστεί!
Αντίθετα, εννέα στους δέκα Έλληνες τρώνε κρέας καθημερινά, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν 4,7 κιλά ο καθένας τον μήνα! Όπως δηλώνουν δε, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κόκκινο κρέας τρώγοντας έτσι τριπλάσιες, ακόμη και τετραπλάσιες, ποσότητες από αυτές που συνιστούν οι διαιτολόγοι. Ούτε και η πατάτα λείπει όμως από το καθημερινό τραπέζι: καταναλώνουν 80% περισσότερη ποσότητα από αυτή που θα έπρεπε.
«Χρυσές» δουλειές κάνουν τα ντελίβερι, αφού ένας στους τρεις παραγγέλλει στο σπίτι ή στη δουλειά έτοιμο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για τη συνηθέστερη παραγγελία, δεν είναι άλλη από σουβλάκια με τηγανητές πατάτες και πίτσες...

Η Απάντησή μου είναι:"Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια."

5 σχόλια:

Agobooks είπε...

Σε είχα παρεξηγήσει.
Εσύ είσαι ένας κανονικός… επιστήμονας φιλαράκο!!!

kanataki είπε...

βρε δεν λες καλά που έλειπα και δεν ήταν + μια οι μεθυσμένοι οδηγοί?

υγ αλλά ξέχασα!
υγ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!

Xaros είπε...

LOL ;-)

Xaros είπε...

ΑΑΑΑΑ!!! Ξέχασα να σου πω.

Απο τη νέα σεζόν στον ANT1???
Γιατί κάποια πουλάκια αυτο με είπαν..

PS1: Άμα θες αργότερα μπορώ να σου πω για τα πουλάκια...

PS2:Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες...
Τους πληροφοριοδότες μου εννοούσα!!!

PS3: Περιμένω απάντηση....

kanataki είπε...

καλέ τα πουλάκια αυτά πετούσαν ή το πουλάκια είναι "literally speaking"?